't boerle

Genealogie Groot Enzerink

door Wilma Groot Enzerink


home - zoeken - contact - copyright - print pagina
voornaamJan Willem
achternaamGroot Enzerink
foto 
geslachtman
roepnaam 
alias 
geboortedatum05-09-1831
geboortebrontekst 
geboorteplaatsHengelo Gld.
beroepsocieteithouder, kastelein van de Groote Societeit in Tiel (1879-1898)
overlijdensdatum17-10-1901
overlijdenstijd 
overlijdenplaatsUtrecht
overlijdenbronB.S.Overlijden Utrecht
overlijdenakte1685
kinderenWillemina Cornelia Christina Groot Enzerink (V)
Johan Willem Groot Enzerink (M)
Cornelia Bernadina Groot Enzerink (V)
Hendrika Cornelia Groot Enzerink (V)
Hendrik Willem Groot Enzerink (M)
Johannes Hendrik Groot Enzerink (M)
Jan Willem Christiaan Groot Enzerink (M)
Willem Hendrik Groot Enzerink (M)
Jacoba Alberta Groot Enzerink (V)
Jan Bernardus Groot Enzerink (M)
vaderNN
moederChristina Groot Enserink
getrouwd op 30-10-1861
getrouwd met Maria Frentz
relatie info 
infoAls kind van een ongehuwde moeder zal Jan Willem het niet gemakkelijk hebben gehad. Op 3-jarige leeftijd wordt hij van zijn moeder gescheiden en komt terecht in huisnr. 312. In november 1847 komt Jan Willem in Zutphen te wonen, aan de Grote Markt, nr.41. Hij is dan knecht bij de logementhouder Beck.
In november 1849 gaat hij naar Deventer Pas in het bevolkingsregister 1850-1860 is er weer sprake van dat ze samen in hetzelfde huis wonen. Op 8 juni 1855 gaat Jan Willem tijdelijk naar Nijmegen. In augustus komt hij weer even terug om op 20 september naar Driebergen(er staan nog 2 plaatsen bij, die ik niet kan lezen) te vertrekken.
In het bevolkingsregister van Utrecht 1860-1879 vind ik Jan Willem weer terug. Hij woont aan de Drift G 327 b.Hoofdbewoners zijn de familie van Hengst en Jan Willem is een inwonende dienstknecht. Deze familie heeft behoorlijk wat personeel, hij is grondeigenaar en zij is van adel.Na zijn huwelijk met Maria Frentz gaat hij wonen aan de Eikelenboomstraat A 287 bis.Hier komt ook zijn moeder Christina bij hem wonen.
Het is vreemd dat Maria niet vermeld wordt in het register van de Eiklenboomstraat. En in de kolom van de burgelijke staat staat Jan Willem als ongehuwd, i.p.v. weduwnaar.
Wanneer Jan Willem trouwt met Cornelia Bernadina Versteeg op 15 oktober 1862 trekken hij en Christina in het huis waar haar familie tot dan woonde, aan de Jufferstraat G 488. Hier wordt ook het eerste kind geboren, Jan Willem Christiaan, die anderhalve maand na zijn geboorte overlijdt.
Christina is dan al vertrokken naar Zutphen.
Begin mei 1865 verhuizen Jan Willem, zijn vrouw en dochter Willemien naar de Wittevrouwenstraat H 652. Een jaar later komt schoonzus Jacoba Alberta Versteeg ook bij hen wonen. Op 13 mei 1868 vertrekken ze naar de Kapelstraat I 29 gg, volgens het bevolkingsregister. Cornelia Bernadina wordt echter geboren in de Kuipersteeg J 29 ii, op 13 maart 1869.
Van de Kapelstraat verhuizen ze op 20 december 1872 naar Mariaplaats D 545, waar als beroep van Jan Willem concierge vermeld wordt. In de geboorteaktes van zijn zonen wordt kastelein als beroep opgegeven.
Op 15 oktober 1879 verhuist het gezin naar Tiel.
Van 1879 tot 1898 was Jan Willem kastelein in de Groote Societeit in Tiel.Hij woonde ook in enkele vertrekken van de Societeit. Twee daarvan mocht hij verhuren, om wat extra inkomsten te hebben. Zijn werk bestond uit het schoonhouden en verwarmen van de lokalen.Ook moest hij de leden van drankjes en, indien nodig,van hapjes voorzien.In een in 1989 verschenen boekje over ' De Groote Societeit' wordt de volgende passage vermeld:
Zo was de kastelein J.W. Groot Enzerink in de jaren negentig nogal ziekelijk, hetgeen zijn humeur niet ten goede kwam. Zowel hij als zijn familieleden raakten dan soms ook geirriteerd, als een van de leden te lang bleef plakken. De zoon van Groot Enzerink zei eens bij het aangeven van een stok kaarten luid: ' Ik wou dat ze opdonderden!' In 1896 werd de kastelein zelf op het matje geroepen en kreeg van de directeuren te horen, dat ' wanneer zijn gezondheid niet langer toeliet zijn humeur te beheerschen, hij beter deed die betrekking neer te leggen' Twee jaar later is Groot Enzerink inderdaad teruggetreden. (Met dank aan Dhr. Peter Schipper, streekconservator Tiel)
Jan Willem woont uiteindelijk in Utrecht, waar hij ook overlijdt.
ondertrouw op 
ondertrouw te 
kerk 
geloof 
doopplaats 
doopgetuigen 
doopbrontekst 
doopbron 
doopakte 

terugOok uw genealogie site? Neem contact op met bolink.org
Gemaakt door wilma groot enzerink & ruben bolink © 2004 - 2024